Zakładanie warzywnika
Najzdrowsze są potrawy gotowane z warzyw, które nie były długo przechowywane, a uprawiano je na nawozach naturalnych. Własny warzywnik pozwoli wypróbować naturalne metody uprawy i sami też zadecydujemy, co posadzimy, a potem dostarczymy naszym organizmom. Warto siać i sadzić podstawowe tradycyjnie uprawiane warzywa, takie jak cebula, marchew, pietruszka, por i seler, buraki, kapusty, sałata i dynia, ale oferta firm nasiennych jest coraz szersza i możemy na grządkach mieć interesujące nowe odmiany czy gatunki. Dzięki temu urozmaicimy nasz jadłospis o nowe potrawy.
Jak postępować przy zakładaniu warzywnika? Nasi przodkowie obserwowali uprawiane rośliny i wyciągali wnioski, które pozwalały osiągać wyższy plon. Warto wracać do ich doświadczeń i wypróbować je właśnie w ogródkach przydomowych.
Zmianowanie roślin
Ze względu na potrzeby pokarmowe rośliny uprawne można podzielić na trzy grupy: o dużych, średnich i małych wymaganiach. Pierwsza to pomidor, seler, por, sałata, ogórek i inne dyniowate oraz kapustne. Do drugiej grupy zalicza się cebulę oraz warzywa korzeniowe, np. marchew, buraki, rzodkiew i rzodkiewkę, cykorię, roszponkę, rośliny przyprawowe. W trzeciej znajdują się rośliny motylkowe, które włączają w obieg azot z powietrza i fosfor pozostający w glebie, a niedostępny innym roślinom. Wykorzystując tę wiedzę, uprawia się na zagonie rośliny z grupy pierwszej, w następnym roku z drugiej, a w kolejnym – z trzeciej. W ten sposób rośliny z jednej grupy pojawiają się na tym samym miejscu co trzy lata, a zasoby gleby są najlepiej spożytkowane.Uprawa współrzędna
Rośliny wydzielają substancje, które mają korzystny lub niekorzystny wpływ na inne. Znając ich wzajemne oddziaływanie, można rozmieszczać je odpowiednio na zagonach:- marchew i cebula chronią się wzajemnie przed szkodnikami (połyśnica marchwianka i śmietka cebulanka);
- buraki doskonale rosną w sąsiedztwie cebuli, fasoli karłowej, porów, kapusty i dobrze oddziałują na te warzywa;
- cebula, szczypiorek i czosnek są złymi sąsiadami dla grochu i fasoli, a dobrymi dla pomidorów i truskawek;
- dla kapusty dobrym sąsiedztwem są buraki, sałata, selery;
- dynia nie powinna rosnąć w bezpośrednim sąsiedztwie ziemniaków, natomiast warto sadzić ją razem z kukurydzą i fasolą.
Bardzo ciekawy artykuł, zapraszam na mojego bloga o uprawach warzyw
OdpowiedzUsuńW uprawie warzyw ogromne znaczenie ma jakość wody używanej do nawadniania roślin. Jako źródło czystej wody można wykorzystać tutaj studnię z zbiornikiem hydroforowym - https://www.dostudni.pl/zbiorniki-hydroforowe,c2.html służącym do bieżącego dostarczania wody z studni. Takie rozwiązanie sprawdza się zwłaszcza dla dużych upraw gdzie nierzadko wykorzystywane są spore ilości wody.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPotrzebna będzie też do tego wiedza na temat różnych zagrożeń, które czyhają na Twój ogród. Takim zagrożeniem np. mogą być chwasty. Do zwalczania ich może przydać się taki środek https://www.syngenta.pl/uprawy/warzywa/boxer-800-ec więc warto sprawdzić sobie, jak działa i czy warto się w niego zaopatrzyć.
OdpowiedzUsuńWiecie, że produkt https://www.syngenta.pl/uprawy/warzywa/boxer-800-ec jest bardzo efektywny w zwalczaniu kluczowych chwastów dwuliściennych? Warto w niego zainwestowac.
OdpowiedzUsuń